ОТ МАЛЪК ПЕНЧО ДО БЕЗРАБОТИЦАТА

 Вчера си припомних произведенията на П.Р. Славейков - от някои се натъжих, на други се смях с глас ... като това за Пенчо:

МАЛЪК ПЕНЧО

Пенчо бре, чети!
Пенчо не чете.
Пенчо, работи!
Пенчо пак не ще.

Пенча го мързи,
гледа да лежи,
ходи, та се май,
търси да играй.

Време се мина,
Пенчо порасна,
иска да яде,
няма откъде.


Интересно, че това стихче ме подсети за нашият социален министър Тотю Младенов, а когато прочетох и биографията му ми стана още по-интересно.

"Инж. Тотю Младенов Младенов е роден на 19.06.1964 г. в гр. Враца.
Завършва начално образование в училище св. св. "Софроний Врачански", основно образование в училище "В. Кънчев", и средно-специално образование в строителен техникум "Г. С. Раковски" във Враца през 1983 г., с отличие, специалност строителен техник.
По-късно Младенов завършва висше образование във Висш институт по архитектура и строителство в София.
През 1990 г. е дипломиран строителен инженер, специалност "Водоснабдяване и канализация"."



Сигурно се чудите.... от къде тръгнах - къде стигнах?!?!

Е, ще ви кажа къде е ключа от бараката :)

За разлика от Пенчо аз учих доста - дипломи с лопата да ги ринеш. От 17 годишна започнах да работя и не бях спирала  до март 2009 година, когато останах без работа. Влях се в редиците на безработните и се люшкам там и до днес - март 2011 г.
Четири месеца Държавата ми плащаше по 60 лв. на месец обезщетение!!!!! След тези 4 месеца иска да си плащам сама здравните осигуровки! От къде да взема пари за здравни осигуровки, Господин Младенов??? Дай Боже да съм здрава - иначе лошо!

Някога в бюрата по труда предлагаха на безработните поне безплатни курсове за преквалификация - сега и това няма. По таблата стоят разпечатани обяви от jobs.bg. Всеки път като отида да се разпиша в бюрото по труда имам усещането, че съм на митинг..... все повече и повече се увеличават опашките пред стаята за регистриране на безработни. Миналия месец жената пред мен на опашката каза, че е безработна от 8 ГОДИНИ!!!!!! Казах си - е ..... моето е поносимо.... само 2 години съм без работа.

За "работодателите" безработицата дойде добре дошла. Започнаха да се гаврят с хората, които се чудят как да изкарат парички за единия хляб. Много от тях наемат хора, които трябва да минат "обучение" по една седмица.... работиш като роб по време на "обучението" и после ти казват - не си одобрен! За тази седмица естествено не получаваш никакво заплащане...... и пак към следваща фирма.

Следващия абсурд - отиваш на интервю за работа.... и установяваш, че трябва да работиш минимум 12 часа и да съвместяваш дейностите на няколко човека. За да стигнеш до работното си място трябва да отделиш и около 40 мин. до един час за път, работи се 6 дена в седмицата (е, в повечето случаи в събота работиш само 6 часа), срещу БРУТНА заплата 400 лв.!!!!! Е, много ми се работи, ама като махна от тези пари данъка и личните си осигуровки ще взимам към 340 лв. НЕТО!! За какво по-напред? Дали за транспортни разходи, дали за плащане на сметките по жилището.... за храна ли? Какво ще се окаже на края, че всеки ден ще ходя да благодаря, че ме изкривяват от работа и ще трябва да търся и от някъде допълнителни доходи, за да успявам да си ПЛАЩАМ, ЗА ДА ХОДЯ НА РАБОТА!

Още един абсурд - със всичките ми дипломи, опит и трудов стаж не ме взимат даже за чистачка! Те търсели хора с основно образование, моето било твърде високо!

Още един абсурд - Обадих се на една обява за работа и първият въпрос беше: "На колко години сте?" След като казах на колко съм отговорът беше:" Ооооо, госпожо много сте възрастна!" Масово се търсят служители до 25 години! Е ние, които сме с 10 и повече годинки отгоре - за изхвърляне ли сме? Щом всички искат младежи на работа, ами да вземем да се пенсионираме на 40 годишна възраст а??

Още един абсурд - Най-вероятно няма да ми отпуснат и социална помощ! "Много съм имотна"! Имам автомобил, който ми е почти набор...... телевизор, хладилник, печка..... може би ще трябва да ги продам, за да ми отпуснат помощ като социално слаба?? Странно - за Българите процедурата е дълга.... огледи, оценки и т.н., а ромите взимат по един куп помощи, живеят по-добре от нас и щракат с пръсти!

Е, така ще е! Министърът на труда и социалната политика в България е строителен инженер, специалност "Водоснабдяване и канализация"...... явно докато трае мандата му ще ни пускат по пързалката!

Господин, Младенов! Вече имаме ръст на  безработицата над 10%!!! Това е по статистически данни! Всички ние знаем, че това си е една стъкмистика и безработните са много повече!

ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ ЩЕ КАЖА - ЛИКВИДИРА ЛИ СЕ БЕЗРАБОТИЦАТА - ВСИЧКИ ЩЕ ЖИВЕЕМ ДОБРЕ И ТУК  В БЪЛГАРИЯ!!!

1 коментара:

komaroKiller каза...

Още един абсурд - с приятели непрекъснато търсим работа и четем разни обяви. На доста от тях сме попадали на абсурда от сорта на "Търсим млади хора, на възраст до 25 години (примерно, има и за по млади), които да имат завършено висше образование по дадена специалност и С трудов стаж минимум 3 години по специалността!!!!!!!!

Публикуване на коментар

СПОДЕЛЕТЕ