МОЕТО СЕЛО

Село Дръмша се намира на 30 км. От София, посока Костинброд. Известно е най-вече на любителите-гъбари и на любителите-ловци, тъй като в района растат почти всички видове гъби, а местността е обитавана  от различни видове дивеч.








За чудния характер на дръмшанците се разказват най-различни легенди, но който добре ги познава знае, че те са и гостоприемни българи, но и корави шопи, защото ако попитате някой дядо или баба за нещо, най-вероятно ще ви каже:
- Е, па не`знам!По турско време селото е било почти недостъпно - името Дръмша произхожда от турските думи durum (положение , статус) и şaşırtmak (шашардисвам се) по нашенски – Шашав дръм. Според легендата за селото , когато турците решили да плячскосат селото, не могли да го достигнат заради трудния и лош път и го кръстили Дръмша.




Кръстовете...
От векове в Дръмша практикуват стар обред. Всеки род има свой кръст, издялан от камък и посветен на някакъв светец. Всяка година едно семейство от рода "изнася кръст" на определен ден, това означава, че те правят курбан в чест на някакъв светец , така например Поповият род има кръст на 24 май - Св.Кирил и Св.Методий. Тази традиция е уникална и не се практикува в нито един друг български край.

 Когато си ходих онзи ден на село имаше невероятни 2 дъги, които сякаш започваха от Дръмша........

Дръмша си има и сайт ...... вижте го: 

0 коментара:

Публикуване на коментар

СПОДЕЛЕТЕ