ИСПАНИЯ В ОГЪН!

На централния площад в Мадрид "Пуерта дел Сол" от няколко дни текат протести срещу безработицата в Испания. Протестите заразиха почти цяла Европа! 
Стотици испанци се отзоваха на призивите в социалните мрежи и се събраха в центъра на Мадрид, за да настояват за политически и социални реформи. Испания е една от страните в Европейския съюз, която най-тежко понася последиците от световната финансова криза.

Демонстрантите носеха плакати, на които се четеше: "Нека виновните платят за кризата", и скандираха: "Те наричат това демокрацията, но не е така!". Участниците смятат да продължат с протестите в различни градове до местните избори на 22 май.

Протестът беше свикан от гражданската платформа "Истинска демокрация сега" и някои младежки движения. Безработицата в Испания надхвърля 20 процента, което е рекордно високо равнище за индустриализираните държави.КАКВО КАЗАХА СВЕТОВНИТЕ ИНФОРМАЦИОННИ ЛИДЕРИ:
Мадрид. Испанската полиция ще задържа протестиращи, които се противопоставят на забраната за демонстрации по време на изборите през уикенда, но в същото време няма да реагира прекалено, заяви испанският вътрешен министър Алфредо Перес Рубалкаба, предаде АФП.
„Демокрацията е фундаментална. Но няма демокрация, когато се нарушават законите”, посочи Рубалкаба след заседание на кабинета.
Хиляди хора се събраха на централните площади в редица испански градове на най-големите спонтанни протести в страната от началото на рецесията през 2008 година. Протестите започнаха на 15 май и са срещу безработицата, икономическата криза, политиците и корупцията.
Късно вечерта в четвъртък избирателната комисия обяви, че планираните протестни акции в събота и в неделя, когато ще се проведат местните избори, са незаконни и излизат извън конституционното право за демонстрации.
Мадрид. Организаторите на протестите в Мадрид обявиха, че техните акции ще продължат, съобщава испанският вестник „Ел Паис”.
Групата „Истинска демокрация сега” се появи от т.нар. „Движение 15 май”, създадено с цел да се изрази недоволството на гражданите от политическите партии, големия бизнес и увеличаващата се безработица. Организаторите призовават испанците да бойкотират социалистите и Народната партия, а демонстрантите обещават да останат на централния площад в Мадрид до изборите в неделя.
Премиерът Хосе Луис Родригес Сапатеро заяви, че политиците трябва да се вслушат в исканията на протестиращите, които според него, имат право да изразят своето недоволство.
Най-мащабната протестна акция се проведе в сряда вечерта, когато в центъра на Мадрид се събраха над 10 000 души.
 Мадрид. Испанският премиер Хосе Луис Родригес Сапатеро призна, че правителството "трябва да се вслуша" в младежите, провеждащи протести в страната срещу икономическата криза и нарастващата безработица, предава АФП.
"Трябва да слушаме. Трябва да бъдем чувствителни, тъй като има причини за изразяването на това недоволство и критика", заяви Сапатеро пред испанска телевизия.
Но след това има нужда да заздравим, да подобрим ситуацията, подобно на всички държави, които са достигнали по-високи социални нива, с представителна демокрация и политическите партии", добави той.
Млади хора в Испания провеждат демонстрации на главни площади в Испания от 15 май, които са най-големите спонтанни протести, откакто страната навлезе в рецесия заради спукването на балона на недвижимите имоти през 2008 година. Демонстрантите се обявяват против 21-процентовата безработица в страната, икомомическата криза, корупцията, както и срещу политиците като цяло.
Пред управляващите социалисти стои перспективата за поражение на местните избори, които ще се проведат през уикенда.
 Мадрид. Хиляди демонстранти излязоха по улиците на Мадрид и в други испански градове, за да протестират срещу слабата икономика на страната и високата безработица преди местните избори в неделя, съобщи радио „Гласът на Америка”.
Предимно мирните демонстрации са организирани чрез различни сайтове и социални мрежи. Много от протестиращите са младежи. В момента близо 45% от младежите под 25-годишна възраст в Испания са без работа. Демонстрантите посочват, че са уморени от безработицата и от корупцията сред политиците.
 Мадрид. В Испания се провеждат масови протести на младежи. Исканията на младежите са за откриване на работни места, решаване на проблемите с жилищата и реформи в избирателното законодателство.
Протести се провеждат в повече от 50 града.
Данни за сблъсъци няма, съобщава радио
”Ехото на Москва”.
Хиляди испанци, повечето от които младежи, вече четвърти ден протестират в Мадрид и други 40 града, недоволни от икономическата криза в страната и покачващата се безработица. Въпреки забраната на властите демонстрантите са решени да нощуват на палатки до регионалните и местни избори в неделя.

Нека виновниците платят за кризата, а не ние - с такива лозунги протестиращите се разположиха на централния площад "Пуерта дел Сол" в Мадрид, а също и в градове като Севиля, Барселона, Валенсия, Сарагоса. По данни на протестиращите, само в Мадрид през изминалата нощ на открито са пренощували около 2000 души - много повече от предните дни.


Протестиращи:

- Ние не сме заспало общество. Досега можехте да ни мачкате, но от този момент нататък това повече няма да се случва. Безработен съм и имам намерение да остана тук до края.
- Ще продължим, докато издържим физически.
- Не можете да ни заставите да мълчим. Не сме извършили никакво престъпление. Искаме само повече свобода, демокрация и права за всички.

Протестите, носещи името "Движение 15 май" по датата на своето начало, са организирани из цялата страна чрез социалните мрежи в интернет. Демонстрантите заявяват, че нямат предпочитания към нито една партия и искат от политиците да не се опитват да използват тези социални протести за предизборни цели.


Безработицата в Испания е най-високата в Европейския съюз - 21.3 %. Данните показват, че само през февруари над 44 на сто от младежите под 25 години са били без работа.
РЕАЛНОСТТА ОТ СИГУРЕН ИЗТОЧНИК:

НА ПУЕРТА ДЕЛ СОЛ СА РАЗПОЛОЖЕНИ КУТИИ, В КОИТО ВСЕКИ МОЖЕ ДА ПУСНЕ ПРЕДЛОЖЕНИЕТО СИ ЗА ОПРАВЯНЕ НА НЕЩАТА. НА ВСЯКА ЕДНА УЛИЦА, В БЛИЗОСТ ДО "ПУЕРТА ДЕЛ СОЛ" ИМА КОМИТЕТ ПО ОСНОВНИТЕ ПРОБЛЕМИ НА СТРАНАТА: ПОЛИТИКА; ИНФОРМАЦИЯ; ОКОЛНА СРЕДА; ЕМИГРАЦИЯ; БЕЗРАБОТИЦА И ДР. ИМА И АСАМБЛЕИ, КЪДЕТО ВСЕКИ ОБИКНОВЕН ГРАЖДАНИН МОЖЕ ДА УЧАСТВА И ДА СЕ ИЗКАЖЕ ПО ДАДЕН ПРОБЛЕМ. ПРОТЕСТИТЕ СА МИРНИ И МНОЗИНСТВОТО ЧРЕЗ РЪКОПЛЯСКАНЕ ОДОБРЯВА ТОВА, КОЕТО ХАРЕСВА. 
ЗА ПРЕДСТАВИТЕЛИТЕ НА ПРЕСАТА ИМА СПЕЦИАЛЕН ПРЕСЦЕНТЪР, ЗА ДА НЕ СЕ ДОПУСКАТ ПРОВОКАЦИИ.
ОРГАНИЗАЦИЯТА НА ПРОТЕСТИТЕ Е НА МНОГО ВИСОКО НИВО - НЯМА ПРОПУСКИ.
ИМА МНОГО ПРОТЕСТИРАЩИ НА "ПАЛАТКОВ ЛАГЕР", ЗА КОИТО СЕ ГРИЖАТ ОСТАНАЛИТЕ ГРАЖДАНИ. ОСИГУРЕНИ СА БЕЗПЛАТНА ХРАНА И НАПИТКИ.
ИСКАНИЯТА СА КАТО НА ВСИЧКИ В ТОЗИ СВЯТ: ИСТИНСКА ДЕМОКРАЦИЯ И РЕШЕНИЯТА ДА БЪДАТ ВЗИМАНИ ОТ НАРОДА, А НЕ ОТ ОТДЕЛНИ ПОЛИТИЧЕСКИ ФИГУРИ!
ЕДИН ОТ НАЙ-ВПЕЧАТЛЯВАЩИТЕ ЛОЗУНГИ НА ПРОТЕСТА ГЛАСИ: "НИЕ НЕ СМЕ АНТИ-СИСТЕМА, А СИСТЕМАТА Е АНТИ-НАРОД"!

ПРОТЕСТИТЕ ИМАТ ВСЕ ПОВЕЧЕ И ПОВЕЧЕ ПРИВЪРЖЕНИЦИ В ЦЯЛ СВЯТ! ПРИЧИНАТА Е ЕДНА - ВСИЧКИ ИМАМЕ ЕДНИ ИСКАНИЯ : ДЕМОКРАЦИЯ, РАБОТА, ПО-ДОБЪР ЖИВОТ ЗА НАС И ЗА СЛЕДВАЩИТЕ ПОКОЛЕНИЯ... ДА ЖИВЕЕМ В ЕДИН ПО-ДОБЪР И ЧИСТ СВЯТ!
ЕДИН ТАЛАНТЛИВ И МЪДЪР АМЕРИКАНСКИ ДЪРЖАВНИК ТОМАС ДЖЕФЕРСЪН Е КАЗАЛ: БАНКОВИТЕ ИНСТИТУЦИИ СА ПО - ОПАСНИ ЗА НАШИТЕ СВОБОДИ, ОТКОЛКОТО ЦЕЛИ ВОЙСКИ, ГОТОВИ ЗА БОЙ. АКО АМЕРИКАНСКИЯ НАРОД ПОЗВОЛИ ЕДИН ДЕН ЧАСТНИТЕ БАНКИ ДА УПРАВЛЯВАТ ПАРИЧНАТА ЕДИНИЦА, ТО БАНКИТЕ И  ПОДОБНИТЕ ИНСТИТУЦИИ  ЩЕ РАЗЦЪФТЯТ, НО ВСИЧКИ ТЕ ЩЕ ОТНЕМАТ НА ХОРАТА ВСИЧКО, КОЕТО ПРИТЕЖАВАТ - НАЙ-ВЕЧЕ ЧРЕЗ ИНФЛАЦИЯТА, ПОСЛЕДВАНА ОТ РЕЦЕСИЯ, ДОКАТО ДОЙДЕ ДЕНЯТ, В КОЙТО НАШИТЕ ДЕЦА ЩЕ СЕ СЪБУДЯТ БЕЗ ДОМ И БЕЗ ПОКРИВ...... 
ДЖЕФЕРСЪН Е БИЛ ПРОРОК - ПРЕДВИДИЛ Е СИТУАЦИЯТА, НА КОЯТО СЕГА СМЕ СВИДЕТЕЛИ.... ПРЕДИ БЛИЗО 200 ГОДИНИ!

ИСТИНА Е, ЧЕ ОТ ГОДИНИ БАНКИТЕ УПРАВЛЯВАТ ИКОНОМИКАТА НА ВСЯКА ЕДНА ДЪРЖАВА. 
СИЛНО ИЗРАЗЕНО Е В БЪЛГАРИЯ... ПОМИСЛЕТЕ! ВСИЧКИ БАНКИ ОТПУСКАТ КРЕДИТИ. ПРЕДИ ГОДИНИ ЛИХВИТЕ БЯХА ПОНОСИМИ - НАРОДА МАСОВО ТЕГЛЕШЕ КРЕДИТИ И УВЕЛИЧАВАШЕ ПО ТОЗИ НАЧИН ПОКУПАТЕЛНАТА СИ СПОСОБНОСТ. ХОРАТА ИМАХА РАБОТА И НЯКАК УСПЯВАХА ДА ИЗПЛАЩАТ БАНКОВИТЕ ЗАЕМИ. 
ДОЙДЕ СВЕТОВНАТА КРИЗА. БАНКИТЕ ВДИГНАХА ЛИХВИТЕ, ХОРАТА ОСТАНАХА БЕЗ РАБОТА ИЛИ С НАМАЛЕНИ ДОХОДИ.... ЗАПОЧНАХА ДА ИЗНЕМОГВАТ. "ЛОШИТЕ" КРЕДИТИ УДАРИХА ТАВАНА! 
НЕЩАТА СА ВЪРЗАНИ! АКО БАНКИТЕ ЗАПОЧНАТ ДА ОТПУСКАТ НИСКО ЛИХВЕНИ  ИЛИ БЕЗЛИХВЕНИ КРЕДИТИ - ЩЕ СЕ УВЕЛИЧИ ПОКУПАТЕЛНАТА СПОСОБНОСТ НА НАСЕЛЕНИЕТО - ЩЕ ТРЪГНЕ ТЪРГОВИЯТА - ЩЕ СЕ СТОПИРА БЕЗРАБОТИЦАТА (ЩЕ ИМА ПОВЕЧЕ ПРЕДПРИЕМАЧИ) - ЩЕ СЕ ОТВОРЯТ РАБОТНИ МЕСТА.. ИИИИ ЩЕ ТРЪГНАТ НЕЩАТА НА ГОРЕ!
В ИСПАНИЯ ЗАПОЧНАХА! ВЕЧЕ ГИ ПОСЛЕДВА ПОЧТИ ЦЯЛА ЕВРОПА!
АЗ ЛИЧНО НЕ ВЯРВАМ, ЧЕ В БЪЛГАРИЯ БЕЗРАБОТНИТЕ СА ОКОЛО 10%!!! ЩОМ В ИСПАНИЯ СА НАД 21 %, ТУК СМЕ ПОНЕ 60 % БЕЗРАБОТНИ!!!
НАЛИ И НИЕ СМЕ В ЕВРОПА?!?!
ДА ДЕЙСТВАМЕ!


ИМА НОВИ ПРИСЪЕДИНИЛИ СЕ КЪМ ПРОТЕСТИТЕ! ВИЖТЕ:

0 коментара:

Публикуване на коментар

СПОДЕЛЕТЕ