ЦУМ - преди и сега.



Когато бях ученичка трябваше да напиша домашно на тема :"Забележителни сгради в София" .  Знаех, че всички съученици ще пишат я за Мавзолея (за съжаление той вече не съществува), я за Софийския университет или за  Партийния дом (по времето, когато бях ученичка така се казваше). За това реших да пиша за нещо по-различно, но също толкова забележително - ЦУМ. По онова време нямаше компютри, да не говорим за интернет! Събирането на информация ставаше предимно от разказите на родители, роднини, познати.

Интересен ми беше архитектурния стил, който не можеше да се приобщи към никой от познатите ми тогава. В същия стил са и сградите на тогавашния хотел "Балкан" (днешен  "Шератон") и Партийния дом (днес - втора сграда на Народното събрание). От родителите си разбрах, че този архитектурен стил се нарича "Сталински" !

Сградата на Централен Универсален Магазин, популярна в България със съкращението ЦУМ, се намира в столицата, непосредствено до хотел Шератон и Партийния дом. Построен е в началото на  бул. „Княз Александър Дондуков". Днес ЦУМ продължава да е един от символите на Столицата. Сградата е проектирана от архитекта Коста Николов през 1956 г.,  ЦУМ е част от монументалния архитектурен център на София, т. нар. Ларго.
Целият български народ е строил ЦУМ и той е бил собственост на Държавата!

За българите ЦУМ винаги е представлявал символ на просперитет и е бил гордост за страната. Като най-модерната сграда на своето време, ЦУМ е бил задължително място за посещение при всяко идване в София. Хората от цялата страна са идвали в ЦУМ за всяка важна покупка, понеже в ЦУМ са могли да намерят всичко. През далечната 1957 г. витрината на ЦУМ е била украсена от не какво да е, а от лек автомобил "Рено-Долфин".
Търговските площи в ЦУМ са разположени на шест етажа с площ над 15,000 кв.м. 

Все още се интересувам от ЦУМ..... след всичките тези години и ми стана много странно, когато разбрах, че тази величествена сграда вече е собственост на частно лице!!!!! Кой има толкова пари, за да купи сграда, на която само един фасаден камък струва хиляди левове!!
За каква сума Държавата продаде това архитектурно чудо??

Ето какво научих от интернет:
ЦУМ е закупен от Георги Гергов - съмнителен български бизнесмен, роден  в село Джурилово  на 12.12.1956 г., където започва работа в ТКЗС-то, а по-късно заминава за с. Маноле, за да работи в тамошния свинекомплекс. За 11 години се издига до директор на свинекомплекса . През 1989 г. в Маноле избухва скандал за изчезнали над 300 хиляди лева. Скандалът е потулен!! Гергов започва да търгува със зърно. Шест години по-късно купува свинекомплекса, както и фуражните заводи в Стара Загора, Бургас и Пловдив. След това Гергов продава земеделския си бизнес и приватизира хотел “Санкт Петербург” в Пловдив срещу 1,35 милиона лева. През 1999 г. придобива 55% от курортен комплекс “Слънчев Ден” за 8 млн лева...... и т.н. и т.н.  През 2004 г. Гергов купува сградата на ЦУМ за 20 млн. евро (според неофициална информация) . През 2006 г. сградата на универсалния магазин в центъра на столицата и други активи на дружеството са ипотекирани за заем от 9 млн. евро, като ипотеката е до 2023 г.

 Чудя се.....този "бизнесмен" от къде е извадил 20 млн. евро за крехките си тогава 48 години???
От земеделски бизнес? Ха ха ха .... е никой не може да ме убеди, че е от това!


Скоро ходих да разгледам ЦУМ...... разочарованието ми беше пълно. Всички етажи са с магазинни клетки (доста от които бяха празни). Почувствах се като в зоологическата градина. За цените... не ми се говори. Съмнявам се една минимална работна заплата да ви стигне за една блузка, която като качество няма разлика с тези, които продават на Илиенци за 10 лв.


В спомените ми от детството този магазин беше огромен (той и сега си е). Нямаше заградени кутийки и изглеждаше много просторен, а цените бяха достъпни за всеки средностатистически българин. Имаше и от "пиле мляко", а сега.... предимно "модни парцалки", които се купуват най-вече от съпругите и любовниците на доста съмнителни бизнесмени....... друг едва ли би могъл да си позволи. 

Е, питам се това ли е народния магазин, който дори беше увековечен в песента на Лея  Иванова :   ЦУМ, ЦУМ, ЦУМ


Жалко.... няма да се учудя, ако утре решат да съборят ЦУМ и на негово място да издигнат някоя нова "модерна" сграда... от онези с многото стъкла и да я кръстят МОЛ.
Щом разрушихме част от историята си - Мавзолея....и там направихме градинка - вече нищо не би ме учудило!




0 коментара:

Публикуване на коментар

СПОДЕЛЕТЕ